Redden met touwen

Deze interventies kunnen plaatsvinden in natuurlijke omgevingen, zoals op rotswanden, in ravijnen, aan steengroeves of langs waterlopen. De RED-teams kunnen bovendien ook in een stedelijke omgeving assistentie verlenen bij evacuaties van (zieke) personen uit gebouwen of ze kunnen tussenkomen op hoge industriële gebouwen of op het dak van een kerk. Soms wordt er ook op vraag van de Cel Vermiste Personen of het DVI-team (Disaster Victim Identification) van de Federale politie gezocht naar menselijke resten op moeilijk bereikbare plaatsen.

De leden van de RED-teams gebruiken klimtechnieken die gebaseerd zijn op reddingstechnieken in gebergtes en op ondergrondse plaatsen, aangevuld met jaren praktijkervaring. Om zich bij de GRIMP aan te sluiten is het noodzakelijk dat je kennis hebt van de specifieke technieken voor beveiliging bij valpartijen en reddingsoperaties op hoger gelegen gebieden. Voor de praktijk van deze discipline, hebben de leden van de Civiele Bescherming opleidingen gevolgd in Frankrijk bij gespecialiseerde opleidingskorpsen. De teamverantwoordelijken keren om de vijf jaar terug naar Frankrijk om een tiendaagse intensieve stage te volgen om de evolutie van de technieken te volgen en om nieuwe uitrustingen te ontdekken.

Deze interventiemethode vereist licht en compact materieel. Door de combinatie van weerstand, soepelheid en lichtheid laten de uitrustingen die de GRIMP-teams gebruiken, toe om zich snel aan te passen aan elke situatie en om personen in alle veiligheid te evacueren. Het materieel wordt regelmatig onderworpen aan strikte controles door erkende organen en wordt na elk gebruik grondig geïnspecteerd.